Svetkovine slavljenja

Pročitajte: Ponovljeni zakon 16:9-16
9 Izbroji sebi sedam tjedana! Od dana kad se stavi srp na žito, počni brojiti sedam tjedana! 10 Tada svetkuj blagdan Tjedana u čast Gospodinu, Bogu svojemu, s dragovoljnim darovima, što ih daruje tvoja ruka koliko god može, kako te blagoslovi Gospodin, Bog tvoj! 11 Veseli se na mjestu koje izabra Gospodin, Bog tvoj, kao prebivalište svojemu imenu, pred Gospodinom, Bogom svojim, ti, tvoj sin i kći, tvoj sluga i sluškinja, levit koji živi u tvojim mjestima i stranac, udovica i sirota koji stanuju kod tebe! 12 Pomisli na to da si ti bio rob u Egiptu! Zato drži savjesno ove zakone!
13 Sedam dana svetkuj blagdan Sjenica, kad sabereš prihod s gumna i iz svojega tijeska! 14 Veseli se u taj blagdan, ti, tvoj sin i kći, tvoj sluga i sluškinja, levit i stranac, udovica i sirota koji borave u tvojim mjestima! 15 Sedam dana svetkuj blagdan u čast Gospodinu, Bogu svojemu, na mjestu što ga izabere Gospodin! Jer Gospodin, Bog tvoj, blagoslovit će te kod cijele tvoje žetve i kod svih tvojih poslova. Zato budi veseo!
16 Triput u godini neka se prikažu svi tvoji muškarci pred Gospodinom, Bogom tvojim, na mjestu koje sebi izabere: na blagdan Beskvasnih kruhova, na blagdan Tjedana i na blagdan Sjenica! Nitko neka se ne prikaže pred Gospodinom praznih ruku!

 

Veseli se na mjestu koje izabra Gospodin, Bog tvoj, kao prebivalište svojemu imenu,…

Ponovljeni zak. 16:11

NAZOČNOST velikom događanju moglo bi vas jako iznenaditi. Nakon susreta s više od 1200 ljudi na višednevnim okupljanjima u Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim dijelovima svijeta, istraživač Daniel Yudkin i njegovi kolege ustanovili su da velike svetkovine mogu utjecati na naš moralni kompas, pa čak i na našu spremnost da dijelimo svoja dobra s drugima. Njihovo istraživanje pokazalo je da je 63 posto sudionika imalo »transformativno« iskustvo. Osjetili su veću povezanost s čovječanstvom i postali su velikodušniji prema prijateljima, obitelji, pa čak i potpunim strancima.

Međutim, kada se okupljamo da bismo slavili Boga, možemo doživjeti više od puke društvene promjene nakon svjetovnog slavlja; komuniciranje sa samim Bogom. Božji narod nedvojbeno je iskusio tu povezanost kada su se u drevno doba okupljali u Jeruzalemu na svoje blagdane tijekom godine. Morali su putovati bez modernih pogodnosti kako bi došli u Hram tri puta godišnje »na blagdan Beskvasnih kruhova, na blagdan Tjedana i na blagdan Sjenica!« (r. 16) Bile su to prigode dostojanstvenog sjećanja, štovanja i radosti »na mjestu koje izabra Gospodin« s obitelji, slugama, strancima i svima ostalima (r. 11)

– Kirsten Holmberg

Zato okupljajmo se i uživajmo u Bogu i njegovoj vjernost i ohrabrujmo jedni druge.