Pronaći osamu

Pročitajte: Knjiga Izlaska 33:1-4,7-11
1 Gospodin zapovjedi Mojsiju: »Idi, otiđi odavle, ti i narod što si ga izveo iz egipatske zemlje, u zemlju za koju se zakleh Abrahamu, Izaku i Jakovu kad rekoh: Dat ću je tvojim potomcima. 2 Poslat ću pred tobom anđela i protjerat ću Kanaance, Amorejce, Perižane, Hivijce i Jebusejce. 3 On će te dovesti u zemlju u kojoj teče mlijeko i med. Ja naime ne ću sâm ići u tvojoj sredini, jer si narod tvrdog vrata. Morao bih te inače uništiti putem.«
4 I kad je narod čuo tu zlu vijest, ožalosti se, i nitko ne htjede staviti na sebe svoj nakit.

7 Mojsije uze šator i razape ga za njega izvan tabora u nekoj udaljenosti od tabora. Nazva ga »šatorom objavljenja«. Ako je tko htio pitati Gospodina, pošao bi van k šatoru objavljenja, što je stajao izvan tabora. 8 Kad god je Mojsije izlazio van k šatoru, ustajao bi sav narod. Svatko bi stajao na ulazu svog šatora i gledao za Mojsijem, dok ne bi stupio u šator. 9 Čim bi Mojsije stupio u šator, spustio bi se dolje stup od oblaka i stajao bi na ulazu šatora, dok bi (Bog) govorio s Mojsijem. 10 I kad bi sav narod vidio stup od oblaka gdje stoji na ulazu šatora, svi bi ustali i svatko bi se bacio ničice na ulazu u svoj šator.
11 A govorio je Gospodin s Mojsijem licem u lice, kao što netko govori sa svojim prijateljem. Potom bi se on vratio u tabor, a njegov sluga, mladi Jošua, sin Nunov, ne bi se maknuo od šatora.

 

A govorio je Gospodin s Mojsijem licem u lice, kao što netko govori sa svojim prijateljem.

Izlazak 33:11

U svojoj knjizi Margin (Rub), dr. Richard Swenson piše: »Moramo imati prostora za disanje. Trebamo slobodu razmišljanja i mogućnost da se obnavljamo. Naši odnosi umiru od gladi velikom brzinom… Naša djeca leže ranjena na zemlji, pregažena našim brzim, dobrim namjerama. Iscjeljuje li Bog i danas? Zar više ne vodi ljude pored mirnih voda? Tko nam je uzeo ta otvorena prostranstva prošlosti i kako ih vratiti?« Swenson kaže da trebamo mirnu, plodnu »zemlju« u životu gdje se možemo odmoriti u Bogu i susresti se s njim.

Zvuči poznato? Traženje osame je nešto što je Mojsiju bilo dobro znano. Vodeći »narod tvrda vrata« (r. 5), često se povlačio kako bi pronašao odmor i vodstvo u Božjoj prisutnosti u svoj šator objavljenja (r. 7). Ondje »je Jahve razgovarao s Mojsijem licem u lice, kao što čovjek govori s prijateljem« (r. 11, K. S.). Isus je također često »odlazio na samotna mjesta i predavao se molitvi« (Luka 5:16). I on i Mojsije shvatili su važnost vremena koje su provodili nasamo s Ocem.

I mi trebamo samotna mjesta u svojim životima, široke i otvorene prostore za odmor i Božjoj prisutnosti. To nam pomaže da donosimo bolje odluke stvaramo zdravije rubove i granice u svojem životu i imamo prostora voljeti njega i druge.

– Tom Felten

Potražimo Boga na osami već danas.