Kakav prijatelj!

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 11:25-36
25 Isus joj reče: »Ja sam uskrsnuće i život. Tko vjeruje u mene, ako i umre, živjet će. 26 I nijedan koji živi i vjeruje u mene, ne će umrijeti dovijeka. Vjeruješ li to?« 27 Ona mu odgovori: »Da, Gospodine, ja vjerujem da si ti Mesija, Sin Božji koji dolazi na ovaj svijet.« 28 I kad to reče, ode, zovnu svoju sestru Mariju i reče joj tiho: »Učitelj je ovdje i zove te.« 29 Jedva je ona to čula, ustade brzo i ode k njemu. 30 Isus, naime, nije još bio došao u selo, nego se je još nalazio na onom mjestu gdje ga je bila susrela Marta.
31 Kad Židovi što su bili kod nje u kući vidješe gdje Marija brzo ustade i izađe, pođoše za njom; jer su mislili da ide na grob naricati. 32 Čim Marija dođe na mjesto gdje je bio Isus, i kad ga vidje, pade do njegovih nogu i reče mu: »Gospodine, da si ti bio ovdje, ne bi umro moj brat.« 33 Kad Isus vidje gdje ona plače i gdje plaču Židovi što su bili došli s njom, u duhu se potrese i uzruja. 34 I upita: »Gdje ste ga položili?« Odvratiše mu: »Gospodine, dođi i vidi!« 35 Navrle Isusu suze. 36 Tada rekoše Židovi: »Vidite kako ga je ljubio!«

Tada rekoše Židovi: »Vidite kako ga je ljubio!« <br>Ivan 11:36

Tada rekoše Židovi: »Vidite kako ga je ljubio!«

Ivan 11:36

PROŠLO je nekoliko godina otkako se moj prijatelj i ja nismo vidjeli. Tijekom tog razdoblja ustanovljeno je da ima karcinom i započeo je liječenje. Neočekivano putovanje u njegov grad pružilo mi je priliku da ga ponovno vidim. Ušao sam u restoran, a suze su nam navrle na oči. Prošlo je previše vremena otkad smo bili u istoj sobi, a sada je smrt čučala u kutu podsjećajući nas na kratkoću života. Suze u našim očima potekle su iz dugog prijateljstva ispunjenog pustolovinama, i ludorijama, i smijehom, i gubitkom i ljubavlju. Toliko ljubavi da nam je izlazila iz kutova očiju pri pogledu jedan na drugoga.

Isus je također plakao. U Evanđelju po Ivanu zabilježen je taj trenutak nakon što su mu Židovi rekli: »Gospodine, dođi i vidi!« (r. 34), a Isus je stajao pred grobom svog prijatelja Lazara. Zatim čitamo te četiri riječi koje nam otkrivaju dubinu do koje Krist dijeli našu ljudskost. Čitamo da su Isusu navrle suze (r. 35). Je li se mnogo toga događalo u tom trenutku, stvari koje je Ivan zapisao i one koje nije? Da. Vjerujem reakciji Židova na Isusove riječi: »Gledaj kako ga je ljubio!« (r. 36, K. S.) Ta je rečenica više nego dovoljan razlog da zastanemo i poklonimo se Prijatelju koji zna svaku našu slabost. Isus je bio tijelo i krv i suze. Isus je Spasitelj koji voli i razumije.

– John Blase

Isuse, hvala ti što si onaj koji spašava i što si onaj koji razumije naše suze.