Profesorova ispovijed

Pročitajte: Prva Ivanova poslanica 3:11-18

11 Jer je ovo navještaj koji čuste od početka: da ljubimo jedni druge. 12 Ne kao Kajin koji je bio od nečastivoga i ubio svojega brata. A zašto ga je ubio? Jer su njegova djela bila zla, a bratova pravedna. 13 Ne čudite se, braćo, ako vas svijet mrzi! 14 Mi znamo da smo prešli iz smrti u život, jer ljubimo braću; tko ne ljubi, ostaje u smrti. 15 Svaki koji mrzi svoga brata, ubojica je, a znate da nijedan ubojica nema u sebi vječnoga života. 16 Po tom upoznasmo ljubav što on za nas položi svoj život; tako moramo i mi položiti život za braću. 17 Tko ima svjetovno blago i vidi svojega brata u potrebi pa zatvori svoje srce pred njim, kako Božja ljubav ostaje u njemu?
18 Dječice, ne ljubimo riječju ni jezikom, nego djelom i istinom.

Po tom upoznasmo ljubav što On za nas položi svoj život.

1 Ivanova 3:16

UŽASNUT nepismenošću svojih studenata, glasoviti je pisac i sveučilišni profesor David Foster Wallace tražio način kako to ispraviti. A onda se zapitao zašto bi student poslušao nekoga »tako samodopadnog, ograničenog, samopravednog i snishodljivog«, kao što je on. Znao je da ima problema s ponosom.

Taj se profesor mogao promijeniti i učinio je to, ali nije mogao postati jedan od svojih studenata. No kada je Isus došao na Zemlju, pokazao nam je kako izgleda poniznost tako što je postao jedan od nas. Prelazeći preko mnoštva prepreka Isus je bio blizak svima služeći, podučavajući i vršeći volju Oca.

I dok su Ga raspinjali, Isus je molio Boga da oprosti Njegovim krvnicima (Luka 23:34). I sam je, prolazeći kroz agoniju, darovao život zločincu koji je s Njim umirao (r. r. 42,43).

Zašto Isus to čini? Zašto do samoga kraja služi ljudima poput nas? Apostol Ivan zna odgovor. Zbog ljubavi! Napisao je: »Po tom upoznasmo ljubav što On za nas položi svoj život.« A onda zaključuje »tako moramo i mi položiti život za braću« (1 Ivanova 3:16). Isus nam je pokazao da Njegova ljubav iskorjenjuje naš ponos, samozadovoljstvo i snishodljivost. I učinio je to na najbolji mogući način. Dao je svoj život.

– Tim Gustafson

Isus nas je ljubio služeći.