Drevna obećanja

Pročitajte: Knjiga brojeva 6:22-27

22 Gospodin zapovjedi Mojsiju: 23 »Naloži Aronu i njegovim sinovima: Ovako blagoslivljajte sinove Izraelove:
24 Neka te blagoslovi
i neka te čuva Gospodin!
25 Neka da Gospodin da njegovo lice sja nad tobom,
i neka ti bude milostiv!
26 Neka obrati Gospodin svoje lice k tebi
i neka ti udijeli mir!
27 Ako tako stave sinove Izraelove pod zaštitu mojega imena, ja ću ih blagosloviti.«

Neka te blagoslovi i neka te čuva Gospodin!

Brojevi 6:24

GODINE 1979. dr. Gabriel Barkay i njegov tim pronašli su dva srebrna svitka u grobnom mjestu izvan staroga grada Jeruzalema. Nakon dvadeset pet godina predanog rada, 2004. znanstvenici su potvrdili da su svitci najstariji postojeći biblijski tekst, zakopan oko 600. godine prije Krista. Posebno dirljivim smatram to što u njemu piše – to je Božji blagoslov kojim je želio da svećenici blagoslivljaju Njegov narod: »Neka te blagoslovi i neka te čuva Gospodin! Neka da Gospodin da Njegovo lice sja nad tobom i neka ti bude milostiv! Neka obrati Gospodin svoje lice k tebi i neka ti udijeli mir!« (r. r. 24-26) Bog je taj blagoslov dao Aronu i njegovim sinovima (preko Mojsija) kako bi blagoslivljali narod u Njegovo ime. Svećenici su morali upamtiti riječi i izgovarati ih onako kako je On to želio. Obratite pozornost na to kako te riječi naglašavaju da je Bog taj koji blagoslivlja jer tri puta kaže »Gospodin« ili Jahve«, a šest puta rabi zamjenice te, ti, tebi ili tobom, naglašavajući želju da svojem narodu iskaže ljubav i naklonost.

Razmislite na trenutak o tome da najstariji pronađeni dio Biblije govori o Božjoj želji da blagoslovi, da nas ljubi i ima zajedništvo s nama. Ako se danas osjećate daleko od Boga, sjetite se toga drevnog blagoslova jer on se odnosi i na vas.

– Amy Boucher Pye

Neka te blagoslovi Jahve i neka te čuva! Neka te Jahve licem svojim obasja, milostiv ti bude! Neka pogled svoj Jahve svrati na te i mir ti donese! (r. r. 24-26, K. S.)