Nova zapovijed da ljubimo

Pročitajte: Ev. po Ivanu 13:3-5,12-15,31-35
3 Znajući da mu je Otac sve dao u ruke, i da je od Boga izišao i da k Bogu ide, Isus 4 ustade od večere, skide svoju gornju haljinu, uze ručnik i njim se opasa. 5 Tada uli vodu u umivaonik i poče prati noge učenicima i otirati ručnikom kojim je bio opasan.
12 A kad im je oprao noge, uzeo svoju gornju haljinu i opet sjeo za stol, reče im: »Znate li što vam ja učinih? 13 Vi zovete mene Učiteljem i Gospodinom, i pravo velite jer to jesam. 14 Kad dakle ja, Gospodin i Učitelj, oprah vama noge, i vi trebate jedan drugome noge prati. 15 Jer vam dadoh primjer da i vi tako činite kao što ja učinih vama.
31 Kad je on izašao, reče Isus: »Sad je proslavljen Sin Čovječji, i Bog je proslavljen u njemu. 32 Ako je Bog proslavljen u njemu, i Bog će njega proslaviti u sebi, i odmah će ga proslaviti. 33 Dječice, još sam malo s vama. Tražit ćete me; ali kako već rekoh Židovima: Kamo ja idem vi ne možete doći – to isto govorim sada i vama.
34 Novu vam zapovijed dajem: Ljubite jedni druge! Kao što sam ja ljubio vas, tako i vi ljubite jedni druge! 35 Po tom će svi spoznati da ste moji učenici, ako ljubite jedni druge.«

Novu vam zapovijed dajem: Ljubite jedni druge!

Ivan 13:34

PREMA tradiciji koja započinje još u trinaestom stoljeću, članovi kraljevske obitelji Ujedinjenog Kraljevstva daju darove ljudima u potrebi na Veliki četvrtak, dan prije Velikog petka. Običaj se temelj na novoj zapovijedi koju je Isus dao svojim prijateljima u noći prije nego što je umro: »Novu vam zapovijed dajem: Ljubite jedni druge! Kao što sam ja ljubio vas, tako i vi ljubite jedni druge« (r. 34).

Isus je bio vođa koji je preuzeo ulogu sluge i oprao noge svojim prijateljima (r. 5). Zatim ih je pozvao da čine isto: »Jer vam dadoh primjer da i vi tako činite kao što ja učinih vama« (r. 15). Kao još veću žrtvu, dao je svoj život umrijevši na križu (19:30). Iz milosrđa i ljubavi dao je samoga sebe da bismo mogli uživati puninu života.

Tradicija britanske kraljevske obitelji da služi ljudima u potrebi nastavlja se kao simbol nasljedovanja Isusova uzvišenog primjera. Možda ne potječemo iz ugledne i utjecajne obitelji i nismo na važnom položaju, ali kada svoju vjeru položimo u Isusa, postajemo članovi njegove obitelji. Sada i mi možemo iskazivati ljubav živeći po njegovoj novoj zapovijedi. I dok se oslanjamo na Božjega Duha da nas promijeni iznutra, možemo doprijeti do drugih brižno, dostojanstveno i milostivo.

– Amy Boucher Pye

Veliki Spasitelju, dao si nam nevjerojatan dar ljubavi! Hvala ti što si kao savršeni Sluga položio život za nas.